درمان افسردگی با داروهای گیاهی
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) چندین دارو را برای درمان افسردگی تأیید کرده است. اگر به افسردگی دچار هستید ولی قصد استفاده از این داروها را ندارید، انتخابهای دیگری هم پیش روی شما هستند. برخی افراد به گیاهان دارویی و درمانهای طبیعی پناه میبرند تا از علائم این بیماری خلاص شوند. خیلی از این درمانها قرنهاست بهعنوان درمان ثانویه یا درمان خانگی استفاده میشوند. خیلی از گیاهان دارویی بهعنوان بهبوددهندههای خُلق شناخته شدهاند. افرادی که دائما احساس ناراحتی و ناامیدی میکنند میتوانند از این دارو استفاده کنند. تحقیقاتی برای اثبات تأثیرات گیاهان دارویی در درمان افسردگی انجام شدهاند.
1-سنبل الطیب
یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی است که در ایران و جهان از آن برای مصارف گوناگون دارویی، غذایی و بهداشتی استفاده میشود.این گیاه به صورت وحشی در جنگلهای کمدرخت در حاشیه جویبارها و گودالها میروید.قسمت مورد استفاده این گیاه، ریشه آن است و معمولا از ریشه گیاهی که بیش از ۳سال عمر دارد، استفاده میشود. سنبل الطیب پس از خشک شدن به رنگ قهوهای درمیآید و طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است و عطر آن پس از خشک شدن، بیشتر میشود.
بوی مطبوع این گیاه به قدری است که گربه آن را از فواصل دور هم تشخیص میدهد و به طرف آن میرود؛ به همین علت، به این گیاه علف گربه نیز میگویند.تاثیر دارویی ریشه تازه این گیاه، ۳برابر خشک شده آن است. سنبل الطیب باید در حرارت کم خشک شود زیرا حرارت بالا تمام اثر دارویی آن را از بین میبرد. یکی از مهمترین خواص دارویی این گیاه خاصیت آرامبخش بودن آن است.
سنبل الطیب با داشتن خاصیت ضدتشنج در رفع ناراحتیهای عصبی و کاهش صرع نیز مفید است.دلهره، تشویش و نگرانی را تا حد زیادی از بین میبرد و جایگزین خوبی برای قرصها و داروهای آرامبخش است.مقدار ۲تا۴ گرم سنبلالطیب را- که قبلا کوبیده شده باشد- در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آن را صاف کرده و روزی ۳ بار، هر بار یک فنجان میل کنید. این نوشیدنی معالج تمام حالات عصبی،سرگیجه ، ناآرامیهای عصبی، ضدترس شبانه اطفال و آرامبخش بسیار خوبی برای کارهای فکری زیاد است.
مهم:کتاب هیپنوتیزم بالینی(اولین کتاب هیپنوتیزم بالینی در ایران)
2-زعفران
بومی نواحی مختلف آسیا، بهویژه جنوب غرب آسیا، جنوب اروپا و جنوب اسپانیاست. قسمت مورد استفاده این گیاه- که به نام زعفران در بازار تجارت موجود است- انتهای خامه و کلاله گل است.زعفران حاوی مواد چرب، املاح معدنی، موسیلاژ و اسانسهای فراوانی است. رنگ زعفران مربوط به مادهای به نام کرویسن است.مهمترین خاصیت زعفران- که از قدیم مورد توجه بوده- درمان افسردگی است.
زعفران بویی قوی و طعمی تلخ دارد، باعث تحریک اعصاب شده، اثر مسکن دارد و دارای خاصیت آرامبخشی و خوابآوری است و بالاخره اگر میخواهید همیشه شاد و خندان باشید، زعفران بخورید.زعفران را باید در شیشههای دربسته و دور از نور نگهداری کنید زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست میدهد. اسانس زعفران تبخیرشدنی است و در صورت نگهداری نامناسب به مرور زمان اسانس آن تبخیر، از اثرات دارویی و طعم و مزه آن کاسته شده و مرغوبیت خود را نیز از دست میدهد.
با توجه به اینکه مواد معطر گیاه در حالت پودر شده، بسیار سریعتر از پودر نشده آن تبخیر میشود پس بهتر است زعفران را تا موقع مصرف پودر نکنید یا در صورت پودر کردن، در ظرف دربسته نگهداری کنید.از مضرات زعفران این است که روی سیستم تولید مثل اثر دارد؛ بنابراین زنان حامله باید از خوردن زیاد آن اجتناب کنند.در ضمن خوردن زیاد زعفران برای کلیهها مضر است و اشتها را نیز کم میکند
مهم:مشاوره صوتی و تصویری درکلینیک رواشناختی رسش
3-علف چای
در حال حاضر، یکی از بهترین داروهای گیاهی ضدافسردگی- که خاصیت دارویی و خواص ارزنده دیگری نیز دارد- علف چای است.قدمت مصرف این گیاه، بیش از ۲ هزار سال است و نزد بیشتر اقوام و ملل جهان به عنوان بهترین داروی بیماریهای عصبی مورد استفاده بوده است.اکنون بیش از ۵۰کارخانه داروسازی جهان از گیاه علف چای، داروهای مختلف ضدافسردگی تهیه میکنند. این گیاه در ایران با نامهای دیگری نظیر گلراعی، علف هزارچشم و هوفاریقون شناخته میشود.قسمت مورد استفاده این گیاه، سرشاخه گلدار گیاه تازه یا گیاه خشکشده و نیز گلهای تازه گیاه است.
علف چای در درمان افسردگیهای خفیف عصبی همچون افسردگیهای دوران یائسگی و درمان خستگیهای عصبی مؤثر است. خاصیت این گیاه در درمان افسردگی به اثبات رسیده است.ماده مؤثر این گیاه هایپریسین است.این گیاه را نیز میتوانید به صورت چای، دم کرده و نوشجان کنید.
4- گلبرگ گل رز
25 الی 30 گلبرگ گل رز تازه را در آب بریزید.به مدت 12 تا 15 دقیقه بجوشانید.صبر کنید تا خنک شود و سپس به آن شکر اضافه کنید.این مخلوط را دو یا سه بار در روز بنوشید.
5- هل
بوی دل انگیز و فوق العاده هل،عصب های مغز را آرام میکند.کمی چای برای خودتان آماده کنید و پودر دانه های هل را به آن اضافه کنید.و چایتان را کم کم بنوشید.همچنین میتوانید شکر و پودر 2 عدد دانه هل رابه یک فنجان آب گرم بیفرایید.آن را بجوشانید.سپس به صورت نوشیدنی گرم آن را بنوشید.
6- قهوه
با یک فنجان قهوه،روزتان را پر طراوت و با نشاط آغاز کنید.کافئین موجود در قهوه،بهبود دهنده خوب،خلق و خوی است و باعث میشود تا احساس بهتری داشته باشید.یک یا دو فنجان قهوه در روز افسردگی خفیف را از بین میبرد.اما اجازه ندهید که مصرفتان از دو فنجان بیشتر شود.در غیر این صورت ،ممکن است،حتی باعث افزایش افسردگی نیز شود.
7-چای سبز
نوشیدن 2 الی 3 فنجان چای سبز در روز ،به کاهش علائم افسردگی کمک میکند.همچنین به دلیل اسید آمینه های موجود در آن دارای اثرات تسکین دهنده در مغز نیز ،است.
8- چای زنجبیل
یک قاشق چای خوری پودر زنجبیل را در آب داغ بریزید و چند دقیقه بجوشانید.اجازه دهید تا خنک شود.آن را دوبار در روز بنوشید.این نوشیدنی ،درمان فوق العاده ای برای افسردگی است .
توصیههای تغذیهای مناسب برای کاهش استرس و افسردگی
از دیدگاه طب سنتی غذاهای گرم و تر برای افراد دچار استرس و افسردگی بسیار مناسب است. از میان نوشیدنیهای مناسب برای افراد افسرده و مضطرب میتوان به شربت لیمو، شربت سیب و زعفران، ماءالشعیر، شربت خاکشیر، شربت سکنجبین، ماءالعسل، شربت بیدمشک و گلاب، شربت گل و شربت بهارنارنج اشاره کرد.
همچنین کاهو سکنجبین، مغز بادام، مغز پسته، کشمش، انجیر همراه بادام و پسته، مغز بادام با نبات، فندق با شکر بهعنوان میانوعده برای کاهش استرس و افسردگی بسیار مفید است.
سیب رسیده شیرین، گلابی، آناناس، نارنگی، شفتالو، انار شیرین، کاهو، توت، انجیر و انگور سفید شیرین نیز از میوههای مفید برای افراد دچار استرس و افسردگی و بسیار مناسب است.
گل سرخ، ریحان، گشنیز، هل، میخک، زرشک، نعناع، زعفران، نارنج، رب انار، تمرهندی و دارچین از ادویهها و سبزیهای نشاطآور است که به افزایش نشاط افراد کمک میکند.
گوشت بره یا پاچه بره با اسفناج و روغن بادام، جوجه مرغ با کدو، آش ماش با مغز بادام و کدو و اسفناج، پاچه بره با اسفناج و روغن بادام، حریره جو با روغن بادام و شکر، شوربای گوشت جوجه یا بزغاله یا بره به رفع یبوست افراد کمک میکند.
داروهای گیاهی که تأثیر آنها روی افسردگی هنوز اثبات نشده
فروشگاههای مواد غذایی سالم ممکن است مکملهای غذایی و داروهای گیاهی را برای بهبود افسردگی عرضه کنند. اما گزارشی منتشرشده در مجلهی پیشرفتهای BJPsych میگوید که تأثیر این داروها در درمان افسردگی هنوز اثبات نشده است. این داروها شامل این موارد میشوند:
-
زالزالک خارتیز (زالزالک)؛
-
شقایق کالیفرنیا؛
-
کهندار؛
-
اسطوخدوس انگلیسی (اسطوخدوس)؛
-
بابونهی آلمانی (بابونه)؛
-
فرنجمشک (بادرنجبویه)؛
-
پیچ ساعتی (ممپیپ، گل ساعتی بنفش)؛
-
کاوا؛