شخصیت مهرطلب
احتمالا شما هم تا به حال با افرادی آشنا شده اید که برای بدست آوردن توجه و تایید دیگران مدام در حال سرویس دادن به آن ها هستند و برای جلب محبت دیگران حاضرند هر کاری بکنند. این افراد به علت فشار زیادی که از درون تحمل می کنند همواره در حال جنگ و ستیز با خود هستند. به نوعی خود آزاری دارند و از سوی دیگر به علت دادن سرویس های زیاد، دیگران را در تنگنا و شرمندگی قرار می دهند. به نوعی دیگران را برای جبران مجبور به توجه بیشتر به خود می کنند، که در واقع باعث آزار دیگران نیز می شوند.
فرد مهر طلب در ابتدا ظاهرا خیلی فرد مهربان، دوست داشتنی، از خودگذشته و سازگار به نظر می رسد. شاید هر کسی دوست داشته باشد با چنین فردی در ارتباط باشد، اما متاسفانه ارتباط با یک فرد مهر طلب معایب خاص خودش را دارد. به تعبیری ارتباط با یک فرد مهر طلب، گیر افتادن در یک باجگیری عاطفی است. حال آنکه فرد مهر طلب احساس می کند آدم صبور و مهربانی است که بخاطر دیگران فداکاری می کند و همین امر موجبات انتظارات غیر واقع بینانه شخصیت مهر طلب را فراهم می کند.
چطور یک فرد مهر طلب را بشناسیم؟
1-به شکل افراطی سعی می کنید نظر مثبت دیگران را جلب کنید
فرد مهرطلب بشدت از مردم انتظار دارد که باید قدر خوبی های او را بدانند. از نه از جایگاه یک انسان یاری رسان و ناجی بلکه جهت بدهکار کردن اطرافیان به خود و مظلوم نمایی.
اینگونه افراد هنگامی وارد ارتباط میشوند در برهه ای مخاطب را با خدمات و سرویس های خود بمباران می کنند و از این جهت دوست دارند نظر او را بخود جلب کنند. پس از مدتی بدلیل عدم قدردانی اطرافیان از شدت محبت خود کم میکنند و بدنبال قربانی دیگر می روند.
2- بشدت از تنش و اصطکاک اجتناب می کنید
اگر می خواهید به سرعت چنین افرادی را بشناسید، در مورد یک موضوع به بحث بپردازید و سعی کنید او را به چالش بکشید. خواهید دید بسرعت از تنش اجتناب می کند و به امتیاز دادن رو می آورد. کمتر پیش می آید بر سر موضوعی پافشاری بر حق خود کنند و از خود دفاع کنند.
مهم:مشاوره صوتی و تصویری درکلینیک رواشناختی رسش
3- بیش از حد به دیگران محبت می کنید
اگر بیش از آنکه مردم از شما انتظار دارند به آنها خدمت می کنید، حسی از دافعه و نچسب بودن به آنها دست می دهد و دیر یا زود از شما دوری می کنند. برخی افراد وارد فاز عرفانی می شوند که ما بدنیا امدیم به همه خدمت کنیم دریغ از اینکه نیت چنین خدمتی نه از سر دوست داشتن، بلکه بخاطر بازی ذهنی و امتیاز دادن به بقیه برای پذیرش است.
حتی برخی از پدر و مادرها نیز این رفتارها را بروز می دهند. هنگامی که فرزند تلاش می کند به یک استقلال برسد، با محبت افراطی و به دوش کشیدن بار زندگی سعی در وابسته کردن آنها می کنند. فرض کنید فرزند چنین شخصی قصد مهاجرت به یک کشور دیگر را دارد. در این شرایط او دیگر نمی تواند نقش حامی خود ر ااجرا کند و خلا عاطفی را حس می کند. از اینرو دست به بازی های ذهنی مثل دلتنگی و بروز بیمار می کند تا فرزن عذاب وجدان گرفته و منصرف شود.
همچنین بدلیل محبت بیش از حد به دیگران در آنها توقع زیادی ایجاد می شود. فرزندی را فرض کنید که همیشه بدنبال مقایسه والدین خود با والدین دوستان است و دائما از خدمات آنها ناراضی است. اگر هدیه ای برای او خریداری شود، خواهد گفت پدر دوستم هدیه ای بهتر گرفته است.
4- خود کم بینی و نداشتن اعتماد به نفس
اگر در یک جمع قرار بگیرند، خود را در بین جمعیت پنهان می کنند تا مبادا کسی نظر آنها را بپرسد و مسئولیت ایجاد شود. حتی اگر از طرز لباس پوشیدن آنها تعریف کنید خود را لایق چنین تعریفی نمی دانند و آنرا انکار می کنند. در زمان ازدواج و یا انتخاب شغل نیز به کمترین حد قانع هستند و اگر روزی هم شانس در خانه آنها را بزند، آنرا پس می زنند خود را لایق پیشرفت نمی دانند.
مهم:دکتر زینب علی مددی متخصص تغذیه و روانپزشک در کلینیک روانشناختی رسش;کلیک کنید
5- عدم توانایی در نه گفتن و همیشه موافق بودن
آنها خود را در نظر دیگران جستجو می کنند. اگر چیزی از آنها طلب کنید بدون در نظر گرفتن خواسته های خود به شما پاسخ مثبت می دهند. اگر قصد دارید با چنین فردی به مسافرت بروید، اگر تمایل او مسافرت به شمال کشور باشد و شما بخواهید به جنوب کشور سفر کنید، بی درنگ نظر خود را تغییر خواهد داد و برای جلوگیری از تنش و نشان دادن چهره ای مهربان از خود، با شما موافقت می کند.
پیام های دوپهلو در گفتگوها نیز یکی دیگر از نشانه رفتار آنهاست. اگر نظری داشته باشند و ببینند در پی آن مسئولیتی نهفته است، بسرعت با ابهام گویی آنرا تغییر می دهند. برای اینکه بتوانید با این حربه آنها مقابله کنید، در مسائلی که نیاز به تصمیم گیری دارد ابتدا نظر او را بپرسید.
اگر دیدید از پیام های دوپهلو استفاده می کند از او بخواهید بصورت مکتوب و صریح نظر خود را اعلام نماید. شخصیت مهرطلب علاقه ای ندارد در خط مقدم تصمیم گیری قرار گیرد.
6- عدم درخواست و کمک از دیگران
در بدترین شرایط زندگی نیز نمیتوانند از دیگران درخواست کمک کنند و وقتی از آنها سئوال شود آیا به کمک من نیاز دارید؟ خواهند گفت نه خودم میتوانم حل کنم. یکی از مشخصات انسانهای بالغ این است که میدانند هیچ فردی کامل نیست و گاهی نیاز است از دیگران کمک بگیرند اما افراد مهرطلب برای اینکه پشت نقاب “من بی نقص هستم” پنهان شوند از کسی تقاضای کمک نمی کنند.
7- اجتناب از شادی و لذت بردن از زندگی
یکی از باورهایی که مخصوصا در ما ایرانی ها ریشه دوانده است این است که بعد از هر خنده گریه است. انسان مهرطلب این رفتار را به وفور از خود بروز می دهد زیرا نیازمند توجه و جلب محبت دیگران هستند. طبق اصول تئوری انتخاب ما شادی، افسردگی، موفقیت و… را انتخاب می کنیم و پشت چنین رفتارهایی بدنبال امتیاز گرفتن و جلب توجه دیگران هستیم.
افرادی که در تله مهرطلبی افتاده اند با مقصر دانستن خود در تمام مشکلات زندگی، نظر دیگران را جلب می کنند و از آنجایی که شاد بودن یکی از مشخصات انسان سالم و موفق است، پس آنها بعنوان یک بازنده هرگز از این رفتار استفاده نخواهند کرد.
8- تاج قربانی و نالیدن
هرگاه فرصتی پیدا کنند از دنیای ناامن و اطرافیان قدر نشناس گله می کنند و بدین ترتیب با زدن تاج قربانی محبت دیگران را جلب می کنند. آنها دارای زبان بدن ضعیف و خموده هستند و صدایی ناله گون دارند.
اگر از گذشته از آنها سئوال شود، انبوهی از شکستها و ناکامی ها را لیست می کنند و چهره ای ستمگر از اطرافیان ترسیم می کنند تا سهم خود را در شکست ها به دیگران ربط دهند. اینگونه افراد که در تله مهرطلبی افتاده اند عمدتا موفقیت و افتخاری در زندگی کسب نمی کنند و از منطقه امن خود خارج نمی شوند.
اگر به آنها پیشنهاد راه اندازی کسب و کار مناسبی را بدهید خواهند گفت هنوز آماده ورود به بازار را ندارند و در حال آموزش هستند و..برای جلوگیری از بروز چنین رفتاری در مواقعی که با آنها در ارتباط هستید، از اینکه وارد خاطرات و ناکامی های گذشته شوند جلوگیری کرده و آنها را به آینده منتقل کنید.
مهم:کتاب هیپنوتیزم بالینی
9- عذرخواهی مدام و خود را مقصر دانستن
اگر در یک جمعی مشکلی پیش بیاید اولین نفری که خود ر امقصر میداند به عذرخواهی های افراطی می پردازد شخصیت مهرطلب است. حتی اگر حادثه ای برای نزدیکان رخ دهد او خود را مقصر میداند.
10- همیشه وابسته است
اینگونه افراد شما را بعنوان ناجی و قهرمان زندگی خود می دانند اما پس از مدتی سناریوی خود را اجرا می کنند. زنی را تصور کنید که در هر شرایطی نظر همسر خود را می پرسد و در اصطلاح “بدون نظر آنها آب نمیخورند” در جمع دوستان نیز خود را یک عاشق و دلبسته نشان میدهد و برای هر یک از جنبه های زندگی با او مشورت می کند.در رابطه هم مرد همیشه بدنبال راضی نگه داشتن است.
برای دریافت وقت مشاوره باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید
تست مهرطلبی
تست مهرطلبى را انجام بدهید تا دست تان بیاید همه حرفهایى كه گفته شد، گاهى براى شما اتفاق مى افتد و در موردتان مصداق دارد، یا اینكه بخشى از شخصیت شكل گرفته شماست. این پرسشنامه از 24 مورد درست شده. سوالات هر كدام، میزان گرایش شما به مهرطلبى و راضى كردن اشخاص و دلیل آن را مشخص مى كند. هر سوال را بخوانید و ببینید تا چه اندازه در مورد شما كاربرد دارد. و آن را با نوشتن حرف د (درست) و ن (نادرست) پاسخ دهید. بیش از اندازه روى هر پرسش وقت صرف نكنید. نیازى به تحلیل هم ندارد. قضاوت سریع شما مبنى بر اینكه هر پرسش یا هر عبارت تا چه اندازه درباره شما مصداق دارد، كفایت مى كند.
سوال ها:
1. برایم مهم است كه همه مرا دوست بدارند.
2. معتقدم از تضاد و دشمنى چیز خوبى حاصل نمى شود.
3. نیاز دیگران همیشه بر نیاز من مقدم است.
4.سعى مى كنم خودم را از هر تعارض و اختلاف دور نگه دارم.
5.براى اینكه مورد توجه قرار بگیرم براى دیگران زحمت بیش از اندازه مى كشم و فداكارى مى كنم.
6. همیشه به تایید دیگران احتیاج دارم.
7.احساسات منفى دیگران را به راحتى تصدیق می كنم اما نمى توانم احساسات منفى خودم نسبت به دیگران را ابراز كنم.
8. فكر مى كنم اگر به خاطر همه كارى كه براى دیگران مى كنم آنها به من احتیاج داشته باشند، هرگز تنها به حال خودم رها نمى شوم.
9. نمى توانم براى راضى كردن دیگران تلاش نكنم.
10.به شدت تلاش مى كنم تا اختلافى میان من و افراد خانواده، دوستان یا همكارانم به وجود نیاید.
11. قبل از اینكه براى خودم كارى بكنم سعى مى كنم به دیگران خدمت كنم.
12.تقریبا هرگز رودرروى دیگران قرار نمى گیرم زیرا مى ترسم از من عصبانى شوند.
13. اگر نیاز دیگران را مقدم بر نیاز خودم به حساب نیاورم تبدیل به یك آدم خودخواه مى شوم و در این صورت دیگران هرگز مرا دوست نخواهند داشت.
14.از فكر اینكه با دیگران اختلاف پیدا كنم ناراحت مى شوم.
15. حتى اگر انتقادم سازنده باشد، از كسى انتقاد نمى كنم زیرا نمى خواهم كسى از من خشمگین شود.
16.حتى اگر برخلاف احساسات من هم شده باید دیگران را راضى كنم.
17. براى كسب مهر و علاقه دیگران باید پیوسته از خودم مایه بگذارم.
18. معتقدم كه آدم هاى خوب، تایید، محبت و دوستى دیگران را براى خود مى خرند.
19.هرگز نباید خواسته و خواهش دیگران از من را به زمین بگذارم.
20. گاه احساس مى كنم دوست دارم مهر و علاقه دیگران را با خدمت كردن به آنها براى خودم خریدارى كنم.
21.اگر علیه دیگران حرفى بزنم یا كارى بكنم كه خشم آنها را براى خودم بخرم، ناراحت و مضطرب می شوم.
22.من به ندرت وظیفه و كارى را به دیگران محول می کنم.
23. وقتى به درخواست مى دهم «نه» دیگران جواب احساس گناه مى كنم.
24. اگر پیوسته به دیگران خدمت نكنم احساس بدى پیدا مى كنم.
محاسبه امتیازات و تحلیل
تعداد جوابهاى «د» را محاسبه كنید. عددى كه به دست مى آید امتیاز شما است.
امتیاز 16 تا 24: اگر امتیاز شما در این حد قرار دارد، بیمارى راضى كردن دیگران در شما بسیار جدى است. احتمالا پیشاپیش مى دانید كه این بیمارى روى سلامت احساسى و جسمانى و كیفیت رابطه شما با دیگران تاثیر سوء برجاى مى گذارد. اما شدت پریشانى شما مى تواند انگیزه قدرتمندى باشد تا از آن در برنامه بهبود خود استفاده كنید. شما براى درمان خود و درمان بیمارى كه تمام وجود شما را فراگرفته است، باید تلاش كنید.
امتیاز 10 تا 15: اگر امتیاز شما در این فاصله قرار دارد، بیمارى راضى كردن دیگران در شما در حد متوسط و تا حدودى شدید است. لازم است براى بهبود حال خود بلافاصله دست به كار شوید و قبل از آنكه از حدى
فراتر رود، كارى ا نجام دهید.
امتیاز 5 تا 9: اگر امتیاز شما در حد فاصل این دو امتیاز قرار گرفته، با بیمارى متوسطى رو به رو هستید. شما پیشاپیش در برابر این بیمارى مقاومت هایى در خود ایجاد كرده اید. با این حال، عادت شما براى راضى كردن دیگران مى تواند تهدیدى علیه شما و علیه سلامتى و حال خوش شما به حساب بیاید.
امتیاز 4 و كمتر از آن: اگر امتیاز شما در این حدفاصل قرار گرفته، از گرایش حقیقى براى راضى كردن دیگران برخوردارید و شاید هم اصولا چنین گرایشى نداشته باشید.
برای دریافت وقت مشاوره باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید
آیا مهرطلبی قابل درمان است؟
در واقع مهر مطلبی یکی از بیماری های روانی است که در دسته اختلالات نوروتیک قرار می گیرد و نیازمند درمان است. زیرا این افراد حاضر هستند از نظر عاطفی باج بدهند و دست به هر کاری بزنند تا رابطه های خود را حفظ کنند. حتی زمانی که از لحاظ روانی به شدت تحت فشارند، حاضر نیستند رابطه را رها کنند. اگر مهر طلبی درمان نشود به مرور فرد دچار احساسات منفی و خشم فرو خورده نسبت به خود می شود و در نتیجه همین سرزنش ها و خشم و عصبانیت ها فرد را به سمت افسردگی می برود. و یا الگوهای رفتاری منفعل پرخاشگر را در فرد شکل می دهد.
شخصیت مهر طلب خود نیز برای تغییر می تواند گام بردارد. آن ها با اطلاع از روش های برقراری ارتباط سالم و تصمیم گیری درست در رابطه، به بالابردن کیفیت زندگی خود کمک می کنند.
برای دریافت وقت مشاوره باکلینیک روانشناختی رسش با شماره۸۸۹۷۰۴۹۴-۰۲۱تماس بگیرید
شخصیت مهرطلب
سلام وقتتون به خیر ممنون از اطلاعات خوبتون ی سوال خدمتتون داشتم مرجع تست مهر طلبی از کیه و کجا میتونم پیداش کنم برا کار پایان نامه میخواستم ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر، به سایت مادسیج مراجعه کنید